Zmiernite stres a dosiahnite rovnováhu

Život je dnes rýchly a stresujúci, najmä pre rodiny s malými deťmi. Je bežnou praxou, že obaja partneri musia, okrem pracovných povinností, stihnúť vyzdvihnúť deti zo školy, pripraviť večeru pre rodinu a venovať sa nekonečnému zoznamu úloh, čo vyžaduje niekedy až žonglérske schopnosti.

Niet divu, že výskyt chronického únavového syndrómu je u žien vo veku od 30 do 39 rokov vysoký, a že stres sa považuje za jednu z jeho najpravdepodobnejších príčin.1

Ako poraziť stres a únavu

Stres sa často považuje za niečo, čo sa vyskytuje u ľudí na vyšších pracovných pozíciách. Ale všetky matky malých detí vedia, že bez ohľadu na to, aká náročná je ich práca, hladina stresu sa zvyšuje s počtom nekonečných bezsenných nocí a starostlivosťou o deti.

Vychovávať deti je jednou z najhodnotnejších vecí v živote – a musíte sa zmieriť s tým, že to bude občas náročné. Ale čo môžete spraviť, aby ste si to trochu uľahčili?

Dobrou správou je, že aj malé zmeny môžu znamenať veľký rozdiel:

  • Pridajte si trochu spánku – dokonca aj niekoľkominútové „zdriemnutie” uprostred dňa môže pomôcť.

  • Jedzte viac čerstvých potravín – príprava ovocia alebo šalátu zo surovej zeleniny netrvá dlho a môžete ho podávať ku každému jedlu.

  • Pite viac vody – snažte sa vypiť 1,5 l denne spolu s inými nápojmi.

  • Pridajte trochu pohybu na čerstvom vzduchu – len 30 minút rýchlej chôdze niekoľkokrát do týždňa vám môže dodať energiu.

  • Pouvažujte o užívaní vitamínového/minerálneho doplnku.

  • Pouvažujte o užívaní doplnku s obsahom baktérií mliečneho kvasenia.

Každý vie o týchto zmenách životného štýlu – ale probiotiká? Ako môžu pomôcť?

Probiotiká, stres a mentálne zdravie

Probiotiká sú „priateľské” baktérie, ktoré pomáhajú obnoviť rovnováhu črevnej mikroflóry a tým prispievajú k zlepšeniu zdravotného stavu.2 Pomáhajú obnoviť rovnováhu dobrých a zlých baktérií v črevách.3 Môžu mať veľa pozitívnych účinkov súvisiacich so zdravím, ako napr. pomoc pri hnačke, či posilňovanie funkcií imunitného systému.3

Zaujímavou sa javí štúdia, ktorá naznačuje, že probiotiká môžu významne vplývať na duševné zdravie: 4,5,6

  •  Vplyv na zlepšenie nálady: Štúdia z roku 2007 ukázala, že ľudia, ktorí mali zlú náladu udávali, že prešli od stavu „deprimovaný” do stavu „šťastný“ po tom, ako po dobu troch týždňov každý deň konzumovali jogurt s vysokým obsahom probiotických baktérií.4

  • Vplyv na úzkosť u ľudí so syndrómom chronickej únavy: U pacientov trpiacich týmto syndrómom sa po liečbe probiotikami po dobu dvoch mesiacov výrazne zlepšili stavy úzkosti.5

  • Vplyv na úzkosť u zdravých ľudí: Iná štúdia ukončená v roku 2011 ukázala, že u zdravých dobrovoľníkov, ktorí užívali kombináciu probiotík, sa výrazne znížili stavy úzkosti a psychologické problémy v porovnaní s dobrovoľníkmi, ktorí užívali placebo.6

Probiotiká a súvislosť medzi črevami a mozgom

Vedci zistili, že existuje prepojenie medzi mozgom a črevami, ktoré sú spojené sieťou neurónov a hormónov, a preto zmeny v črevnej mikrobiote môžu viesť napr. aj k ovplyvneniu našej nálady.7 Je to obojsmerný proces, pri ktorom prebieha výmena signálov medzi mozgom a črevným systémom a naopak.8,9

Ak sa nad tým zamyslíte, uvedomíte si, že je to pravda. Mnoho situácií prežívame práve v bruchu – „motýliky“ v bruchu, keď sme zaľúbení, alebo stres a nervozita.

Kvalitné probiotiká – jedna z jednoduchších zmien životného štýlu

Pouvažujte o užívaní „prospešných baktérií“ a dosiahnite rovnováhu.

Na rozdiel od niektorých iných zmien životného štýlu, ktoré môžete urobiť pre zníženie stresu, zaberie každodenné užívanie baktérií mliečneho kvasenia, v pohodlnej forme kapsúl, iba pár sekúnd.


1 Bakken IJ et al. BMC Medicine. 2014;12:167
2 Allen SJ, et al. Cochrane Database of Systematic Reviews 2010;11
Mitsuoka T. Asia Pac J Clin Nutr. 1996;5(1):2-9
4 Benton D et al. Eur J Clin Nutr. 2009 ;61:355–361
5 Rao AV et al. Gut Pathog. 2009;1:6
6 Messaoudi et al.  Br J Nutr. 2011;105:755–764
7 Conlon M, et al  Nutrients. 2015;7 :17-44
8 Bercik P, et alNeurogastroenterol Motil. 2012;24:405–413
9 Saulnier DM. Gut Microbes. 2013;4(1):17-27