Cestovateľská hnačka

Počas cestovania je bežné, že trpíme hnačkou. Každý rok je hlásených približne 12 miliónov takýchto prípadov.1 Väčšina z nich je spôsobená bakteriálnou infekciou2 spôsobenou konzumáciou kontaminovanej potravy, vody alebo iných tekutín.1 Jedným z dôvodov, prečo postihuje najmä turistov, je to, že sa stretávajú s rôznymi typmi potravín1, obsahujúcimi mikroorganizmy, na ktoré ich telá nie sú zvyknuté.

Cestovanie do zahraničia môže mať takisto vplyv na prirodzené obranné systémy organizmu, najmä užitočné baktérie v črevnej mikroflóre (ekosystém mikroorganizmov, ktoré žijú v tráviacom trakte). Tieto ochranné baktérie vytvárajú akúsi bariéru, ktorá zabraňuje škodlivým mikroorganizmom kolonizovať črevá.1 Únava, pásmová choroba a neznáme potraviny môžu narušiť vašu mikroflóru.1

V ďalšej časti predstavíme niekoľko spôsobov, ako je možné predchádzať cestovateľskej hnačke, a to najmä, ak cestujete s deťmi, pretože cestovateľská hnačka môže byť pre deti veľmi nebezpečná.1

Dávajte pozor na to, čo jete a pijete

Počas cestovania do zahraničia sa stretnete s množstvom veľmi rizikových potravín, pri ktorých by ste mali byť veľmi opatrní. Sem patria surové alebo nedostatočne tepelne upravené mäso a plody mora, ako aj surové ovocie bez šupy a zelenina. Voda z vodovodu, ľad a mliečne produkty môžu byť tiež rizikové.3

Riziko znížite tým, že budete konzumovať iba dostatočne tepelne upravené potraviny. Surové ovocie a zeleninu jedzte iba po dôkladnom umytí čistou vodou alebo olúpané. Taktiež konzumujte iba nápoje v uzavretých originálnych obaloch. Ľad mohol byť vyrobený zo znečistenej vody, takže sa mu radšej tiež vyhnite.3

Pre dojčatá (do šesť mesiacov) je najbezpečnejšie výlučné dojčenie materským mliekom. Pre deti kŕmené umelou mliečnou výživou je potrebné prášok zriediť horúcou vodou s teplotou nad 70°C3. Všetky fľaše a cumlíky by sa mali sterilizovať vriacou vodou.

Buďte pripravení

Výskyt cestovateľskej hnačky sa rôzni podľa oblastí, do ktorých ľudia cestujú. Vysoký výskyt (viac ako 50%-né riziko) je na miestach ako Severná Afrika, Latinská Amerika, Stredný Východ a Juhovýchodná Ázia. Naopak v regiónoch ako Európa, Severná Amerika a Austrália je výskyt nízky (pod 5-10%)1. Taktiež špecifické spôsoby cestovania, ako napr. plavby na zaoceánskych lodiach alebo práca v zdravotníckych tímoch v rozvojových krajinách, môžu znamenať vyššie riziko.1

Tým nechceme povedať, že by ste nemali navštevovať oblasti s vysokým výskytom. Podľa toho, kam cestujete, však radšej urobte preventívne opatrenia, najmä ak sa na cestu chystáte aj s deťmi.

Užívajte probiotiká a nedajte šancu cestovateľskej hnačke

Jedným zo spôsobov ako sa netrápiť s príznakmi cestovateľskej hnačky je užívanie probiotických doplnkov, ktoré môžu byť užitočné pri potláčaní stavov spôsobených narušením normálnej črevnej mikroflóry. Probiotiká môžu posilniť mikroflóru, zabrániť uchytávaniu patogénov (na sliznici) a zlepšiť imunitnú odpoveď.1 Meta-analýza 12 klinických štúdií ukázala, že v 85% prípadoch sa cestovateľskej hnačke predišlo užívaním živých probiotík.1

Užívajte probiotiká na zmiernenie cestovateľskej hnačky

Ak trpíte hnačkou počas cestovania, probiotiká môžu byť účinné aj v liečbe akútnej, infekčnej formy tohto ochorenia4, i pretože dokážu obnoviť narušenú rovnováhu črevnej mikroflóry.1



McFarland L. Travel Med Infect Dis. 2007:5; 97–105
Centers for Disease Control (CDC). ‘Traveler’s Diarrhea.’ K dispozícii na: http://wwwnc.cdc.gov/travel/yellowbook/2016/the-pre-travel-consultation/travelers-diarrhea. Stránka navštívená 3.11.2020
Centers for Disease Control (CDC). ‘Food & Water Precautions.’ K dispozícii na: http://wwwnc.cdc.gov/travel/yellowbook/2016/the-pre-travel-consultation/food-water-precautions. Stránka navštívená 3.11.2020
Allen SJ, et al. Cochrane Database of Syst Rev. 2010, Issue 11. Art. No.: CD003048. DOI: 10.1002/14651858