Svetlá budúcnosť pre probiotiká

Od roku 2004 sa celosvetovo zvýšil počet vyhľadávaní výrazu „probiotiká” cez Google o viac ako 400% a zdá sa, že tento trend pokračuje.1

Ľudia na celom svete venujú väčšiu pozornosť zdraviu svojich čriev a mnohým úžitkom, ktoré môže priniesť vyrovnaná črevná mikroflóra.

Príslovie hovorí: „Správajte sa k ostatným tak, ako by ste si želali, aby sa oni správali k vám.”. To isté platí aj pre vaše črevá. Čoraz viac sa zvyšuje povedomie o dôležitosti faktorov, ako je strava a cvičenie, vplývajúcich na zloženie črevnej mikroflóry, a ich účinkov na zdravie.2

Ale aká je budúcnosť probiotík?

Tak ako bol preukázaný vplyv na zdravé trávenie, existuje aj množstvo štúdií, ktoré hodnotia výhody „dobrých” alebo „priateľských” baktérií v iných oblastiach. Napríklad existuje veľa štúdií o pozitívnych účinkoch probiotík pri ovplyvňovaní nálady a odbúravaní stresu.3,4,5

V ďalšej časti sa pozrieme na dve potenciálne zaujímavé oblasti:

Prebiotiká

Počuli ste už o prebiotikách? Sú to nestráviteľné zložky potravy (napr. vláknina), črevné baktérie ich však dokážu štiepiť svojimi enzýmami a produkty rozkladu potom podporujú rast probiotických baktérií, ako napr. Bifidobacterium a Lactobacillus.6

Výskum prebiotík je ešte stále v plienkach, ale už sa poukazuje na viacero pozitívnych účinkov na zdravie, ako napr. podpora správnej funkcie črevného systému, znižovanie cholesterolu a prevencia obezity.6

Obezita

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa celková miera obezity od roku 1975 strojnásobila. V roku 2016 malo približne 39% dospelých nad 18 rokov nadváhu a 13% bolo obéznych.7

Výskumníci skúmajú, ako prirodzené črevné baktérie ovplyvňujú vznik obezity, cukrovky a kardiovaskulárnych ochorení. Štúdia z roku 2012 na myšiach naznačuje, že baktérie žijúce v hrubom čreve môžu stimulovať metabolickú aktivitu v hnedom tukovom tkanive, čo prispieva k redukcii obezity8. Výskum tiež naznačuje, že ľudia s normálnou hmotnosťou majú odlišné zastúpenie baktérií v črevnom systéme ako tí, ktorí majú nadváhu alebo sú obézni.9

 

2 Conlon M, et al  Nutrients. 2015;7 :17-44
3 Benton D et al. Eur J Clin Nutr. 2009 ;61:355–361
4 Rao AV. et al. Gut Pathog. 2009;1:6
5 Saulnier DM. Gut Microbes. 2013;4(1):17-27
6 Patel et al. 3 Biotech. 2012;2(2):115–125
7 WHO, http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs311/en/, accessed April 2014
8 Mestdagh et al. J. Proteome Res. 2012;11(2):620–630
9 Ley et al. Nature. 2006;444(7122):1022-3